dimarts, 13 de juny del 2017

Pas de l'Isard, Gra de Fajol Gran, Coll de la Marrana - 11 Juny'17

Aquesta vegada els buscafites vam ser en David, en Xevi i jo.
Passat Setcases vam deixar el cotxe al revolt d'anar al refugi de Vall-Ter i vam enfilar amunt, passat el refugi s'ha de deixar el camí que ens duria cap el coll de la marrana i trencar a l'esquerra on es veu un camí de baixada que passa pel costat d'un petit llac, seguint el camí ja comença la pujada que va per sota de la paret i arran d'alguna congesta de neu. El camí enfila dret fins arriba al coll, hi algunes fites, que nosaltres vam refer una mica.
En arribar al coll, vam anar a l'esquerra en direcció al gra de fajol petit per veure unes pedres posades dretes que son curioses de veure, vam aprofitar i em vam aixecar una, ampliant el "jardí".
Tot seguit vam girar i vam enfilar el gra de fajol, el camí es ben marcat i puja dret, a dalt vam esmorzar i després de contemplar les magnifiques vistes vam baixar cap al coll de marrana, on en el seu baixant hi havia un bon tou de neu que si volies no calia que trepitgessis.
Vam aprofitar per anar a veure les runes del refugi antic d'ull de Ter.
Aquest refugi es va inaugurar el 25 de juliol del 1909 . Problemes amb els material per una banda i la situació històrica del moment van accelerar el procés de degradació del refugi. El morter no tenia la qualitat necessària i es desfeia progressivament. Malgrat van intentar cobrir-lo amb quitrà per impermeabilitzar-lo, la solució no va ser reeixida. La Guerra Civil del 1936 al 1939, la ocupació del refugi per les milícies alpines i el posterior abandonament van suposar el final del refugi. De manera imparable es va anar ensorrant.
Un dia d'estiu i sol esplèndid, excursió d'unes 4 hores, no es dura,  però si que la pujada al pas de l'isard ho es una mica. Suposo que d'aquí li ve el nom d'isard.


La pujada al pas de l'isard

La tartera abans d'arribar al coll


El cim del gra de Fajol

L'antic refugi 

Davant el nou refugi.

dissabte, 10 de juny del 2017

Via Romana Bianya-St Pau de Seguries - 15 nov'15

En aquesta ocasió en Jordi, en David i en Xevi varen fer la via Annia acompanyats de la Jülia i la Mar ,filles d'en David i en Xevi. Sembla que unicament van fer una foto de grup i aqui la posem.


diumenge, 4 de juny del 2017

Cresta de l'Aire, del Gall i de Bestracà (Hortmoier-Oix) - 3 juny'17

En aquesta ocasió els buscafites Manel i Albert, acompanyats d'en Manuel, la Pat i en Manu (mai havia estat amb 3 Manels en un grup de 5) van "atacar" i mai millor dit, la cresta que queda a la dreta de la riera d'Escales. La de l'esquera és la cresta del Ferran on calen coneixements d'escalada i no es el cas dels qui formavem la colla.
Tota la serra es subdivideix en 3 parts:
* la de l'Aire: més aeria i amb grimpades constants (però amb bons agafadors) on vam estar 1h 45'.
* la del Gall: amb més vegetació i encara amb molts trams de mal camí i alguna grimpada més esporadica on vam estar 1 hora.
* la de Bestracà: aqui trobem corriol, es "camina" per terreny tipicament garrotxí i amb curts trams de grimpada 45'
Una vegada acabada la cresta es tenen 2 opcions, tornar una mica enrera, baixar a St Andreu de Bestracà i després baixar fins a Oix o bé seguir la carena baixant per la tartera i seguint cap a la dreta arribarem al fons de la vall d'Hormoier i tornar de nou cap a Oix.
Nosaltres ens vam estalviar el retorn i vam utilitzar 2 cotxes, un el vam deixar ben a prop de St Andreu de Bestracà i l'altra a la pista d'Hortmoier ben a prop del pont trencat.

Excursió matxacona si no estàs acostumat a grimpar i sobretot tanta estona de manera continuada (tota la cresta del Aire)

Primeres grimpades 

Ja veiem la cresta del Ferran davant nostre

Gaudint de les vistes 

Grimpada i més grimpada

S'avança poc a poc

Vistes espectaculars

Grimpant continuament

Brutal

Vall d'Hortmoier, Comanegre al fons

Vall d'Hortmoier i Puig de St Marc

Vall d'Hortmoier

Cresta del Gall i al fons el Bestracà

Tota la cresta recorreguda

St Andreu de Bestracà